Timpul

Timpul este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Pentru fizicieni timpul înseamnă mişcare. Poate că timpul e un concept abstract, dar mişcarea e concretă. Aşadar, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării.  

În filosofie, timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție, dinspre trecut spre viitor. Sfântul Augustin afirma în Confesiuni că „dacă nu ar trece nimic, nu ar exista timp trecut şi dacă nu ar veni ceva, nu ar fi timp viitor şi dacă nu ar exista nimic, nu ar fi timp prezent”. Platon a fost însă mai metaforic, afirmând că timpul este creat odată cu cerul, fiind copia mobila a eternităţii”. Isaac Newton distinge între durată, prin care înţelege timpul adevărat, care curge în mod egal, fără nici o legătură cu ceva extern, şi timpul relativ, care este măsura, sensibilă şi externă a duratei, realizată prin intermediul mişcării, şi folosită în locul timpului adevărat, ca oră, zi, lună, an.

Graţie timpului, orice şi totul are o identitate, adică prezent, trecut si viitor. Timpul îşi lasă amprenta asupra fiecăruia dintre noi, însă trecerea acestuia este percepută diferit de fiecare, după cum afirma şi William Shakespeare „Timpul este prea lent pentru cei care aşteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc. Dar pentru cei care iubesc, timpul este o eternitate”.

Contează mult percepţia personală asupra timpului. Timpul este aşa cum îl vede fiecare, dar este şi aşa cum nu-l vede, dar îl văd alţi. De fapt, timpul e etern, noi trecem prin el: „Omul nu are port, timpul nu are ţărm. El curge, iar noi trecem”, afirma Lamartine. Fiecare zi e un nou început şi fiecare secundă trebuie valorificată din plin, căci timpul trece fără voia noastră. Pentru a stăpâni şi a gestiona corect timpul, trebuie să-l înţelegem.

Comentarii